Afsnit 135: Halloween Special 2018 – Poltergeist (1982)

Cuesta Verde. Den perfekte amerikanske forstad. Hjemsted for det arketypiske amerikanske par, Diane og Steve Freeling og deres tre børn. De har stationcar og hund og råd til en swimming pool. Men ikke alt er, som det skal være… Problemet er bestemt ikke, at forældrene ryger en fed, efter de har puttet ungerne eller at datteren har et forbavsende godt kendskab til det nærliggende motel. Selv ikke naboens frustrerende kontrol over familiens fjernbetjening holder nogen vågen om natten. Langt værre er det, at der ligger flere lig begravet under huset, end blot familiens nyligt afdøde undulat, at møblerne begynder at udføre komplicerede cheerleader formationer og at den yngste datter, Carol Anne, hører stemmer i fjernsynet, der er mere bekymrende end seneste afsnit af Paradise Hotel.

Den årlige FFF tradition med et halloween særafsnit skal ikke brydes, og da vi er i gang med den definitive gennemgang af alle de film, som Steven Spielberg har instrueret, så var det uundgåeligt, at Poltergeist på et tidspunkt måtte kigge frem fra gemmerne.
Siden filmens premiere i sommeren 1982 har rygterne svirret lystigt. Hvem er den egentlige instruktør på denne familie-gyser? Er det den officielt krediterede Tobe Hooper, der skal have æren, eller er der hold i historierne, der placerer hovedansvaret hos Spielberg? Usikkerheden gør selvfølgelig, at vi ikke med god samvittighed har kunnet inkludere filmen i Spielberg serien, men tilfældigvis (eller som et resultat af velovervejet planlægning) så er vi netop nu nået til det punkt, hvor Poltergeist skulle have indgået i serien kronologisk. Derfor var det oplagt at placere den her, som årets græskar-surprise.

Selvfølgelig dykker vi grundigt ned i diskussionen om ophavet til filmen, men vi vender også alle de mange andre elementer, der udgør denne horror-nyklassiker. For der er mere end rigeligt at tale om, lige fra legenden om Poltergeist-forbandelsen, der efter sigende skulle have slået indtil flere medvirkende ihjel igennem årene til holdbarheden af filmens effekter til en forbavsende moden og dyb tilgang til børns forhold til døden.

Så lyt med, når værterne dykker ned i deres egne gamle barndomstraumer og tager dig med en tur op i det menneskeædende træ, ned i de dødes svømmepøl og ind i bæstets tarmkanal… eller noget… Og selvfølgelig skal det stakkels, uskyldige fjernsyn i sidste ende have skylden for det hele som altid…

Dagens værter: Kristian og Nikolaj